Skeppargården Pellas

Museum & kaffestuga

Skeppargården Pellas är ett sommarmuseum som berättar om den åländska bondeseglationen under andra hälften av 1800-talet och början av 1900-talet, en period som lagt grunden för den åländska välfärden och som kallas för Ålands guldålder. Skeppargården Pellas är även ett museum över familjen Eriksson som bott och brukat gården under många generationer och som format huset till vad det är idag. I mangårdsbyggnaden finns en liten kaffestuga med hembakta kakor, smörgåsar på eget bakat hemvete, Ålands pannkaka och dagens lunchsoppa.

Entré

5 € för vuxna, barn under 15 år gratis.
Guidning 60 € + vanligt inträde.
Guidning enbart för förhandsbokade grupper.

Öppettider

Stängt för säsongen! Öppnar igen 13.06–27.08.2023

tisdag-söndag kl 11-16

(måndagar stängt!)

Kontakt

Kontakta oss på [email protected]

Tel. Pellas under öppettider +358 (018) 34 420
Tel. övriga tider husmor +358 457 313 4012

Det händer på Pellas

”Åländsk sjöfart 1922-2022 – Symposium på Skeppargården Pellas”
Håll ögonen öppna efter nytt tillfälle! Vi planerar att ordna Sjöfartssymposium  igen i februari 2023.

Med anledning av det åländska jubileumsåret 2022 arrangerar Föreningen Skeppargården Pellas en tillbakablick på utvecklingen av åländsk sjöfart under 100 år. Med en panel bestående av Johan Dahlman, Anna Grönholm, Lars-Erik Eriksson, Yngve Gustafsson, och Gunnar Lindeman får vi lyssna till berättelser om fartyg och sjöfart, kvinnor ombord och livet hemma, liv och händelser till sjöss, haverier och olyckor och sjöfarten igår, idag och imorgon.

Som avslutning uppför Nicklas Lantz en nyskriven monolog utifrån ett “Lefnadsalbum” av Sjökapten Mattias Emil Mattsson från Vessingsboda. Yngve Nordberg spelar och sjunger tillhörande musik. Bearbetning, musik och text av Sjökapten Yngve Gustafsson som även samordnar programmets innehåll och diskussion.

Biljett till symposiet, inklusive kaffe med bulle i pausen, kostar 15 € per person och biljett bokas med sms till 04573134012 eller med e-post till [email protected]. Begränsat antal platser! Programmet tar ca 2 timmar plus kaffepaus.

Symposiet ordnas med bidrag från Ålands Kulturdelegation.

Under sommaren:

Utställningen av Pamela Erikssons fotografier tagna ombord fyrmastbarken Herzogin Cecilie 1934-1936 visas även i begränsad form.

Utställningen har producerats av Freya Darby, Ulla-Lena Lundberg och Per-Ove Högnäs i samarbete med Pellas. Fotografierna är redigerade av Kjell Söderlund.

Utställningarna på Vindsgalleriet visas under Pellas normala öppettider och ingår i entrépriset.

Lokaler med känsla

För uthyrning

Du kan hyra mangårdsbyggnaden, ladugården och bagarstugan för fester och möten med mera. Byggnaderna ger en unik och stämningsfull inramning till din fest eller ditt möte. Läs mer nedan!

Ojdå! Vi kunde inte hitta ditt formulär.

Formulärbild
Bakgrundsbild
Frimärke

Skriv gärna till oss!